Celebrating Norway's National Day during Corona!

17-05-2020 9.00 pm

Just like everything else, the global corona-pandemic put a kink in the works for celebrating Norway's national day. But like everyone else - it didn't stop my family from celebrating our constitution today, minus all the usual speeches.

Below is a collection of a few photos from how my family and I spent our 17th of May!

Me, my little sister and our very cool grandparents Elsa and Ingvar Bøhn (2020) Photo Credit: O.R Bøhn

Our family (2020) Photo Credit: S. Svebakk-Bøhn

Me and my little sister, Sydney (2020) Photo Credit: O.R Bøhn

Me, my little sister and our very cool grandparents Elsa and Ingvar Bøhn (2020) Photo Credit: O.R Bøhn

Three generations of Bøhn (2020) Photo Credit: V. Svebakk

17. Mai Tale

17-05-2019 8:30 am

Savannah: Kjære alle sammen, gratulerer med dagen! Jeg heter Savannah Svebakk-Bøhn.

Einar:  Og, jeg heter Einar Tofteng Tømmerhol.

Savannah: Og vi er elever fra Børresen ungdomsskole. I dag, er vi samlet her for å minne de som kjempet for den friheten vi har. De minner oss om hvor heldige vi er, men at vi står akkurat her minner oss også om hvor skjørbart livet kan være. Som dagens ungdom, vokser vi opp i et land hvor fred og demokrati er en selvfølge. Men det var ikke en selvfølge for generasjonene før oss. For 205 år siden i 1814, 112 menn på Eidsvold bygget opp vår grunnlov på idealer som ga oss frihet, likhet og felleskap. Frihet for å velge hvem som skal styre Norge, likhet for de samme rettigheter uansett kjønn og alder, og felleskap for at vi alle skal ta ansvar for det landet vi bor i.

Einar: Norge er et fantastisk land, og vi er heldige som er født i et land hvor de fleste aldri har opplevd krig, mens det i andre steder i verden – er krig endel av deres hverdag. Vi har besteforeldre som vokste opp i Norge under 2. verdens krig. Deres historier minner oss om at fred, demokrati og de frihetene vi har, ikke var en selvfølge for dem. I dag, har vi religionsfrihet til å tro på det vi vil, ytringsfrihet til å si hva vi mener, og forsamlingsfrihet som gir oss rett til å delta i forsamlinger som denne, og 17-mai. Med frihet, har vi også plikter og ansvar. Selv om vi har frihet til å si og mene hva vi vil, betyr det ikke at vi har ubegrenset ytringsfrihet. Vi har alle et ansvar å respektere andre mennesker slik at ingen utsettes for krenkelser, trusler eller vold.

Savannah: Selv om at vår generasjon aldri har opplevd krig, vokser vi opp med andre utfordringer som stadig truer de frihetene vi har. Ideer og ideologier som bygger på forestillinger om at noen folk er bedre eller mer verdt enn andre. At vi står akkurat her på Bragernes kirkegård, har også en annen betydning for meg og min familie. Like ved her, er min storesøster, Sharidyn begravd. Sharidyn var den yngste som ble drept på Utøya 22-Juli 2011 – hun var bare 14 år gammel. Like gammel som vi er i dag. De frihetene som vi er så heldige å vokse opp med i Norge, ble fratatt søstera mi på grunn av de samme ekstreme ideologiene som våre forfedre kjempet mot i 1. og 2. verdens krig.

Einar: I dag, har vi pyntet oss i bunad, kjoler, eller dress med slips. Snart skal Savannah og jeg gå i 17-mai tog sammen med barn og ungdom fra alle skoler i Drammen. Vi skal synge vår nasjonal sang, ”ja, vi elsker dette landet”, vifte med våre norske flagg, spise mye is og god mat, og være sammen med venner og familie. Men vi skal ikke glemme hvorfor vi er her, hvorfor vi feirer vår nasjonal dag og hvorfor vi har de friheter vi har i dag.

Savannah: Vi skal huske våre forfedre som kjempet for oss, også de som fortsatt kjemper for oss. Vi skal hylle deres minne, og aldri glemme hvor viktig vår nasjonal dag er. Til slutt vil jeg si: Husk å vise respekt for hverandre, være snille med andre som er ulik dere selv, og ta godt vare på hverandre.

Til minne om våre falne.

Einar/Savannah: God 17.mai. Gratulerer med dagen.

 

Video: 17. Mai Tale, Bragernes Kirkegård

Til minne om våre falne (2019) Kilde: O.R Bøhn

17. Mai tale på Bragernes Kirkegård (2019) Kilde: O.R Bøhn

"Friheten er ikke en selvfølge" - 17. Mai Tale, Bragernes Kirkegård (2019) Kilde: O.R Bøhn

Folkefest i Drammen (2019) Kilde: O.R Bøhn

Celebrating Norway's Independence!

Every year, Norwegians all over the world celebrate Norwegian Constitution Day - which is Norways National Day, most commonly referred to as: 17th May.

The Constitution of Norway was signed on May 17th, 1814 on the day Norway declared itself to be an independent kingdom. The celebration of Norways national day was started spontaneously by a group of students. But for some years during the 1820s, King Karl Johan banned the celebrations believing that people were protesting rather than celebrating. It wasn't until 1829 that the King allowed the celebration of Norway's national day. The first public address was held in 1833, while the "childrens parade" was first etablished in 1864 where only boys were allowed to participate. It wasn't until 1899 that girls were also allowed to participate.

In 1905, the union with Sweden was dissolved and Prince Carl of Denmark was chosen "by the people" to become Norways first King. Prince Carl of Denmark was given the name King Haakon VII of Norway.

 

Celebrating 17th May at the beach in Mount Maunganui, New Zealand (2016) Photo Credit: V.Svebakk

Kommentarer

17.05.2019 21:28

Gunn Fiske

Flott tale av dere Savannah - og det er så riktig det dere sier..😘🇳🇴 Gratulerer med dagen.

18.05.2019 08:01

Savannah S.B

Tusen takk tante Gunn 💜🇳🇴